De Paus wil weer terug naar af met invoering Latijnse misdiensten

Paus Benedictus XVI wil binnenkort de traditionele Latijnse mis opnieuw toelaten. Volgens de Italiaanse pers wil hij die beslissing op zijn tachtigste verjaardag (16 april) bekendmaken, in de vorm van een ‘Motu Proprio’, een apostolisch schrijven, schrijft Kerknieuws.nl. Mooi is dat. Volgens mij ga je daarmee juist weer terug naar af. Terug naar de tijden waarin religie vooral een zaak was van geleerden, mensen die bij machte waren om de Latijnse taal eigen te maken. Het boerenvolk moest maar gewoon slikken wat de geestelijken zeiden, als ze het al konden verstaan. Jezus plaatst een kind in het midden, als voorbeeld, en ik vermoed dat die hummel vrij weinig mee zal pakken van het evangelie tijdens een Latijnse mis.

De paus wil de toenadering tot de katholieke kerk van de ‘traditionalisten’, die de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) afwijzen. De traditionele mis wordt in het latijn gehouden en de priester staat tijdens de Eucharistie (Avondmaal) met de rug naar de mensen.

De hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie werden destijds gezien als de belangrijkste stap in de ‘modernisering’ van de kerk. De oude liturgie werd tijdelijk afgeschaft en in 1984 onder strenge voorwaarden weer toegelaten door Paus Johannes Paulus II. De details van het Motu Proprio zijn nog onbekend. In Frankrijk leven de meeste traditionalisten en aanhangers van de voormalige Franse bisschop Marcel Lefebvre, die in 1988 geëxcommuniceerd werd. Wereldwijd telt het broederschap 200.000 aanhangers.

Bron: religie.blog