Franssen Organ Liduina Basilica Schiedam
Altaar Liduina Basiliek Schiedam
Kerkmis Basiliek Schiedam

Muziek van het Gregoriaanse mannenkoor In Honorem Dei

CD beluisteren

Rorate caeli desuper, et nubes pluant justum
Populus Sion
Vom Himmel hoch, da komm ich her
Puer natus est nobis

Voorwoord
De cd die voor u ligt is niet een opname van een professioneel koor, maar van een R.K. Parochieel Mannenkoor dat bestaat uit amateur-zangers die één ding delen, de liefde voor de kerkmuziek.

Deze opname geeft een beeld van de praktijk in de Basiliek van de H. Liduina en O.L. Vrouw Rozenkrans te Schiedam. Aanleiding voor deze opname is het 125-jarig bestaan van het R.K. Mannenkoor ‘In Honorem Dei’. Gedurende deze periode zijn er natuurlijk vele zangers geweest en eveneens verschillende organisten & dirigenten.

Al die tijd is het een koor geweest, bestaande uit amateur-zangers, die zo goed mogelijk de zang verzorgde tijdens de Hoogmis en de Rouw- en Trouwmissen. De zang (in het Latijn) bestaat uit gregoriaanse gezangen, meerstemmige missen en meerstemmige motetten. Op deze cd zijn enkele gregoriaanse gezangen vastgelegd, zowel enkele propriumgezangen (wisselende gezangen) als ordinariumgezangen (vaste gezangen).

Het zal wel algemeen bekend zijn dat Gregoriaans eigenlijk moet worden gezongen zonder orgelbegeleiding maar, zoals reeds eerder gezegd is, deze opname geeft een beeld van de dagelijkse praktijk in de Basiliek van Schiedam. Ter afwisseling van de Gregoriaanse gezangen zijn er drie orgelkoralen opgenomen. Zowel de begeleiding van het gregoriaans als de orgelkoralen worden gespeeld op het kistorgel wat aanwezig is in de Basiliek. Dit kistorgel is gebouwd door Herman Pelgrim en is eigendom van de Stichting Concerten Basiliek. Het orgel wordt oa gebruikt bij de uitvoeringen van het “Weihnachtsoratorium” van J.S. Bach en andere oratorium-werken  in de Basiliek.

Hopende dat het koor nog vele jaren mag zingen, In Honorem Dei. (Ter ere Gods)

Wij wensen u veel luisterplezier.

CD hoes achterzijde CD van het mannenkoor CD-hoes voorzijde CD van het mannenkoor Playlist

Copyright © 1880 - 2022 Mannenkoor In Honorem Dei | Singel 104, 3112 GS Schiedam | Zuid-Holland | Sponsored by WPML | HTML sitemap